Kommunlicenser

I kommunen har vi kommunlicenser på 4 stycken alternativa verktyg.

Stava Rex som är ett rättstavningsprogram gjort speciellt för personer med läs- och skrivsvårigheter. De programmet hjälper dig med ord i sammanhanget, ger dig exempelmeningar på hur orden ska användas, sammansatta ord, stora skiljetecken och enkel grammatik.

Oribi Spell Right är Stava Rex motsvarighet för engelska. Där kan du stava orden som du tycker att de låter, tom med å, ä och ö och få hjälp att hitta ordet rättstavat. Du kan också använda programmet som lexikon. Du har både svenska och engelska som språk.

Word Read Plus för PC som är en talsyntes, dvs du kan få texter upplästa. Både de du skriver själv och texter som andra skrivit eller texter du ska läsa på internet. Du kan också få bokstäver, ord och meningar upplästa medan du skriver. Talet finns både på svenska och engelska.

ILT Inläsningstjänst + Studiestöd på modersmål. Här hittar du Inlästaläromedel och en del lättläst skönlitteratur. En del av böckerna är även med text och bilder. Lärare på skolan skapar elevinloggningar. Du kan lyssna på dina böcker i alla typer av enheter, datorer, plattor och telefoner. Samma inloggning gäller på hemsidan som i appen som heter ILT Inläsningstjänst. Studiestöd på  modersmål innebär att innehållet i ett avsnitt sammanfattas och begrepp förklaras och sedan får man lyssna på avsnittet på svenska.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *