Tips

En gemensam tipsbank?

Här kommer jag att lägga in lite tips som jag hittar på nätet och får på mina träffar med andra Skoldatatek. Dessutom vet jag ju att ni jobbar med en massa intressanta sidor och program på nätet. Dessa vill vi alla ta del av. Så skicka in tips på sånt ni jobbar med och skriv några rader om det så lägger jag ut det här.
Ni kan också bara lägga in det som en kommentar direkt när ni läser om andra tips. Vore kul om vi kunde bygga upp en bra tipsbank här!

Tips 39

MathWeb – en sida med de flesta områden inom matematiken. Mer för högre årskurser. Årkostnad för skolan som bygger på antal elever.

Tips 38

Här har jag hittat en sida som startats av Bertil Hult och David Ingvars för bättre läsförståelse för alla barn. De är en tillhörande App som också heter Legilexi och är gratis. Här finns screening och väldigt bra tabeller för att se hur eleven ligger till. Lätt att använda i helklass. Eleverna kan göra det i helklass på Ipad eller på papper. Gör de på papper får du som lärare lite mera jobb att lägga in på sidan. Läs mer och registerar dig på https://www.legilexi.org.

Tips 37
På den här sidan kan ni hitta ni hitta mycket information och tips om att plugga, minnas och minnesträning.
Pluggkoden

Tips 36
På sidan Ung Livsstil finns mycket bra fakta om hur hjärnan fungerar, hur rörelse, mat och sovvanor påverkar vår hjärna och det i sin tur hur pass bra vi kan klara av studier.
http://unglivsstil.se/

Tips 35
https://www.aktivskola.org/kunskapsbanken/#/

Här finns undervisningsmaterial kring områdena, Miljö, Mobbning, Droger och Hälsa. Gratis!

Tips 34
http://www.thenumbercatcher.com/nc/home.php
Det här är en sida för att träna artimetik för barn upp till 10 år.

Tips 33
Matteboken.se
Här kan du få hjälp i matematik från åk 4 och upp i gymnasiet. Det är Mattecentrum som står bakom. Unga hjälper unga att förstå matematik. Du får bra instruktioner och dessutom inspelade videoavsnitt inom olika områden inom matte som finns med i den årskursens kursplan. Bra om en elev varit frånvarande eller bortrest. Matteboken.se

Tips 32
Nukunskap
På den här sidan kan du hitta aktuella Quis av olika slag, tex om semlor till fettisdagen och hjärtat till Alla Hjärtans dag. Det finns också massor av olika teman att fördjupa sig inom, tex Virus, Vatten, Nobelpriset mm, mm.Trevlig layout och lättlästa texter.

Tips 31 Länkskafferiet
Ni har väl inte glömt gamla goa Länkskafferitet. Det finns en hel del matnyttigt utifrån ämnen. Ni får botanisera själva.

Tips 30 Barnbibblan.se
På den här sidan finns det olika spel för de lägre åldrarna. Du kan också lyssna på sagor och andra böcker. Kan också vara bra för Sva-elever.
(inlägg 2016-01-11)

Tips 29 ABC-klubben.
Natur och Kultur har gjort en sida med olika övningar och uppgifter kopplat till LGR 11. Du hittar en lärarwebb och en elevwebb med övningar. De har ett läromedel som heter så också men du kan få en del tips och hjälp från den här sidan även utan att använda läromedlet.

Tips 28 Therese Linners blogg om Att lära tillsammans.
Hon har startat den här bloggen där hon lägger upp hur hon jobbat med lässtrategier i olika ämnen. Hon har även en sida där hon har flippat klassrummet. Där kanske du kan få idéer för eget flippande.

Tips 27 Scratch
Enkel programmering, skapa berättelser, spel och animationer.

Tips 26 Matematikverktyg
Många olika matematikverktyg för att illustrera matematik.

Tips 25 Geometri och Matematik på nätet. Geogebra
Något för de högre årskurserna, gratis online och finns även att ladda ner helt fritt.
Finns ett helt Institut för detta med tips och ytterligare matematiklänkar.

Tips 24 Synonymlexikon
Slå upp ord och få dem förklarade och hitta synonymer. Tips från Eva Ahl på Svanis.

Tips 23 Rimlexikon
Du kan få hjälp att rimma på nästan varenda ord! Tips från Eva Ahl på Svanis. Titta på Svanis blogg. Du hittar den i min länklista Klassbloggar i Nynäs.

Tips 22 Spel på nätet
Massor med trevliga oskyldiga spel, tex sudoku, korsord, ordspel. För F-3 i första hand men funkar säkert för fler. Mig tex, som testade sudokun!

Tips 21 Världskoll
Här kan du jämföra länder med varann på en massa olika sätt.
Riktigt spännande och tankvärt!

Tips 20 Matematiska tecken
Här kommer ett bra tips från Anna Åseby Lindahl på Sunnerbyskolan. Det är ett program som du kan ladda ner gratis. Starta det programmet och tex Word så,har du tillgång till matematiska tecken i Word på ett lätt sätt. Du klickar bara på de tecken du vill använda så kommer det in i ditt Worddokument. Tack Anna! Hoppas att fler nu vågar lämna in tips till mig.

Tips 19 Maths Adventures
Massa spel om taluppfattning, både svårt och lätt. Kolla in!

Tips 18 Kunskapshubben
Här kan du se olika undervisningsmaterial och annat som elever och lärare på Årstaskolan har gjort. Du kan skaffa dig en inloggning om du vill.

Tips 17 Utbudet
På Utbudet.se kan du få tips om massor med gratismaterial som du kan skicka efter för att använda i din undervisning.

Tips 16 Sfi-länkar
Kreatipedagogik  är en sida där de lagt upp en radda länkar för Sfi.Allt från bloggar till Tv-program, radio och översättningsprogram.
Lär dig svenska, en sida som är uppbyggd av SFI-elever.

Tips 15 Fria bilder
Fria blider, ljud och video på nätet. Sådant kan du finna på den  här länken från Webbstjärnan.

Tips 14 Träna matte
Number Catcher
Här handlar det om matte. Stegvis tar du dig vidare upp i svårighetsgrad. Stegen låses upp vart efter du klarar dem

Tips 13 Träna svenska
Träna mera svenska
Kjell Staffans, pensionerad specialpedagog från Finland har lagt upp massor av sitt material för läs- och skrivträning på denna sida. Tips från Marie Fahlström-Myrman på Kyrkis och Vika

Tips 12 Tangentbordet
Tangentbordslek
Här kan du lära dig att hitta bokstäverna på tangentbordet. Bokstäverna bubblar upp från botten av ett akvarium och det gäller för dig att ”fånga” bokstäverna innan de når ytan. Ju snabbare du blir ju snabbare bubblar bokstäverna upp.

Tips 11 Fria bilder
Här kommer ytterligare info om fria bilder på nätet.
Tydligen får man använda Microsoft Office ClipArt-bilder helt fritt.
Kolla länken: http://kollakallan.blogg.skolverket.se/2012/11/13/hittafriabilder/

Tips 10 Spel och matematik och läroplanen
Här får ni en länk olika  matematiska resurser, böcker mm. http://askunge.se/forlag/Spela_och_lek.html

Tips Träna högfrekventa ord och Stavelser
På nedanstående länk kan eleverna träna högfrekventa ord och stavelser. Det är hämtat från Finland och Marie Fahlström-Myrman på Kyrkskolan har den här sidan.

http://www.maritis.se/

Tips 8 Fria bilder
Som du säkert vet får du inte använda andras bilder hur du vill, pga upphovsrätt. Här är två program där du kan hitta fria bilder.
Fotofinnaren -du kan söka på kategorier.
Pics4learning – även där hittar du massa bilder.

Tips 7 Tankekartor på nätet
Tankekartor på datorn.
Det kan du lära dig att göra i de här två gratisprogrammen.
Popplet där får du först skapa ett konto.
Xmind ladda ner gratisversionen.
https://www.mindmup.com/ finns i gratisversion

Tips 6 Träna glosor
Glosor.eu eller Spellic.com
Detta är nog välkänt för många.
Här kan ni lägga in veckan glosor och eleverna kan träna dem på olika sätt utan att behöva skriva dem, tex Memory, Para ihop osv. Enda skillnaden på de båda programmen är att det första är på svenska och det andra på engelska. Har du inloggning i Spellic kan du använda samma i Glosor.eu.

Tips 5 Översättning
www.lexikon24.nu
Det är en sida där du gratis kan översätta till 24 olika språk. Bra träffsäkerhet tyckte jag. Har dock inte testat så mycket, och bara spanska och engelska.

Tips 4 Pedagogiska spel
www.skolplus.se, heter den.
Jag har fått ett tips från Gunilla Sandman på Kyrkskolan om en sida på nätet ni kan prenumerera på. Där kan ni hitta en hel del pedagogiska spel, vissa är gratis men vill man kan man prenumerera årsvis, och det är billigt jämfört med andra prenumerationer. Gå in och kolla får ni se! Gunilla har lovat att berätta lite om hur hon och de andra på Kyrkskolan använder sidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *